De ontwerpen die wij voor 2 opdrachtgevers hebben gemaakt voor villa’s op het eiland Rapier in de nieuwbouwwijk Het Lint te Hoog Dalem, zijn door het Q-team van de gemeente Gorinchem positief beoordeeld. Het Q-team is een door de gemeente samengestelde commissie die de ontwerpen aan de Welstandsnota toetst.
De villa’s dienen stoer, robuust en monolithisch vormgegeven te zijn, in de sfeer van de Nieuwe Hollandse Waterlinie en dienen tevens duurzaam gebouwd te worden en een natuurlijk karakter te hebben. Dit laatste wil zeggen dat het gebruik van groene materialen de boventoon voert.
Hoewel beide villa’s gezien kunnen worden als broertjes of zusjes, zijn de uitgangspunten van het ontwerp en het materiaalgebruik wel degelijk zeer verschillend.
Zo wordt bij de ene villa de horizontale belijning en hoekige vorm benadrukt, terwijl de andere villa juist verticaal belijnd is, met afgeronde hoeken. De groene gevels en daken, uitkragende bovenverdiepingen en groene, natuurlijke materialen zorgen juist weer voor eenheid.
De komende tijd zullen wij de ontwerpen uitwerken ten behoeve van de aanvraag voor de Omgevingsvergunning, waarna de villa’s gebouwd zullen worden.